Van het gas af? Dit zijn je opties voor elektrisch koken

Steeds meer huishoudens in Nederland maken de overstap van gas naar elektrisch koken. Deze trend wordt alleen maar versterkt door de groeiende aandacht voor duurzaamheid, en de noodzaak om onze CO2-uitstoot te verminderen. Elektrisch koken biedt tal van voordelen, zoals een verbeterde energie-efficiëntie, een veiligere kookomgeving en een grotere flexibiliteit in kooktechnieken. Bovendien worden nieuwe woningen steeds vaker standaard zonder gasaansluiting gebouwd.

Maar wat zijn precies je opties als je wilt overstappen naar elektrisch koken? In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden.

1) Inductiekookplaat

Inductiekookplaten zijn tegenwoordig de populairste keuze voor elektrisch koken. Deze kookplaten werken door middel van magnetische velden die direct de pan verwarmen, in plaats van de kookplaat zelf. Dit zorgt voor een zeer efficiënte warmteoverdracht en een snelle opwarmtijd. Bovendien blijven inductiekookplaten relatief koel, wat het risico op brandwonden vermindert. Het enige nadeel is dat je wellicht je oude pannen moet vervangen, omdat alleen pannen met een magnetiseerbare bodem geschikt zijn voor inductie.

2) Keramische kookplaat

Een andere optie is de keramische kookplaat. Deze platen werken door middel van elektrische verwarmingselementen onder een glazen kookoppervlak. Hoewel keramische kookplaten iets langzamer opwarmen en afkoelen dan inductiekookplaten, zijn ze vaak goedkoper in aanschaf. Bovendien werken ze met elke soort pan, wat betekent dat je geen nieuwe kookgerei hoeft aan te schaffen. Keramische kookplaten zijn ook eenvoudig schoon te maken dankzij het gladde oppervlak.

3) Elektrische kookplaat

Elektrische kookplaten zijn een traditionele keuze en worden al jaren gebruikt in huishoudens. Ze zijn doorgaans goedkoper dan inductie- en keramische kookplaten en werken met spiraal- of halogeenverwarmers. Elektrische kookplaten zijn eenvoudig te installeren en zijn geschikt voor standaard kookgerei.

Het grootste nadeel van elektrische kookplaten is dat ze niet zo energie-efficiënt zijn als inductie- of keramische kookplaten. Ze hebben een langere opwarmtijd en koelen ook maar langzaam af. Daarnaast is de warmteverdeling minder gelijkmatig, wat kan leiden tot ongelijke verwarming in de pan.

Overstappen naar elektrisch koken: waar moet je op letten?

Bij de overstap naar elektrisch koken zijn er enkele belangrijke zaken om in overweging te nemen. Ten eerste moet je nagaan of je elektrische aansluiting voldoende capaciteit heeft voor de gekozen kookplaat. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de elektrische installatie aan te passen of uit te breiden.

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken welk type kookplaat het beste bij jouw kookstijl past. Als je bijvoorbeeld vaak snel wilt kunnen koken, is een inductiekookplaat wellicht de beste optie. Als je waarde hecht aan een strak design en gelijkmatige warmte, dan is een keramische kookplaat een goede keuze.

Professionele hulp inschakelen

Bij het overstappen naar elektrisch koken kan het verstandig zijn om een professional in te schakelen voor de installatie van je nieuwe kookplaat. Een elektricien kan beoordelen of je huidige elektrische installatie geschikt is en eventuele aanpassingen uitvoeren. Ook kan een expert je helpen bij het kiezen en installeren van de juiste kookplaat, zodat je zeker weet dat alles veilig en efficiënt werkt.

Op zoek naar een betrouwbare partij, die ruime ervaring heeft met de installatie van moderne kookplaten? Neem dan eens contact op met Zeeman Elektro!