Je gazon herstellen: weg met kale plekken en andere ellende!

gazon herstellen

Ai, als je naar buiten kijkt is die mooie groene grasmat van je niet meer wat het is geweest. Tijd om je verwaarloosde gazon te herstellen! In deze blog leggen we je per probleem stap voor stap uit hoe je dit oplost, zodat jij zo snel mogelijk weer van een prachtig gazon kunt genieten! Laten we gauw beginnen. Wat zie jij als je naar je gazon kijkt?

Gele plekken

Het meest voorkomende probleem met gras zijn gele plekken. Om dit op te lossen, moet je weten wat de oorzaak is. Is het gras te droog of te nat? Is het te kort gemaaid? Is de bodem niet in orde? Wordt er vaak door honden op het gras geplast of heb je last van ongedierte? Gele plekken in je gazon herstellen doe je als volgt:

  • Besproei het gras in tijden van droogte 1 รก 2 keer per week
  • Zorg voor een goede afwatering van je gazon
  • Maai je gazon niet korter dan 3 cm
  • Bemest je gazon 3 keer per jaar en bewater het direct daarna
  • Check de zuurgraad van de grond en gebruik kalk als deze hoger is dan 7
  • Spoel urine van huisdieren zo snel mogelijk weg met water
  • Bestrijd ongedierte met behulp van aaltjes

Onkruid en/of mos

Op een gezonde bodem kan onkruid goed groeien. Je ontkomt dus vaak niet aan onkruid wieden. Mos houdt vooral van vochtige grond in de schaduw. Geldt dit voor jouw gazon? Dan is de kans groot dat je met mos te maken krijgt. Mos verwijder je onder andere door op de juiste momenten je gras te verticuteren en voorkom je door kritisch naar de afwatering en toegang tot zonlicht te kijken.

Kale plekken

Kale plekken ontstaan door verschillende oorzaken. Zo kunnen grasplantjes in de winter afsterven doordat ze te kwetsbaar waren of opgegeten worden door bepaalde insecten. Daarnaast ontkom je vaak niet aan kale plekken nadat je je gras hebt geverticuteerd en onkruid en mos hebt verwijderd.

Waren de grasplantjes te kwetsbaar en zijn ze ten prooi gevallen aan insecten of strenge winterkou? Herstel je gazon dan op een goed moment: in het voorjaar of najaar. Zo hebben deze de grootste kans om aan te sterken. Check van tevoren ook de bodemkwaliteit. De ideale zuurgraad voor gezonde grasplantjes ligt tussen de 5,5 en 7.

Kleine kale plekken zijn goed te herstellen met graszaad. Zijn de kale plekken groot? Dan kun je beter nieuwe kant-en-klare graszoden bestellen. De graszoden van Topgazon zijn van topkwaliteit en worden supersnel geleverd.

Putten en andere oneffenheden

Is de Himalaya niets vergeleken bij jouw gazon? Bijvoorbeeld door ingezakte tunnels van een mol of bodemkrimp? Dan wordt het misschien tijd om de boel te egaliseren. Je doet dit door het gras kort te maaien, het gazon te verticuteren en de kuilen op te vullen met nieuwe grond. Zijn het kleine plekken? Dan kun je die wederom inzaaien. Is je gazon heel hobbelig? Dan adviseren we je het gazon te herstellen door alles eruit te halen, het oppervlak in zijn geheel te egaliseren en nieuwe graszoden te leggen.

Aan de slag!

Ben je erachter wat het probleem is? En kun je met zelfvertrouwen je gazon herstellen? Fijn! Mocht je nog wel vragen hebben, dan raden we je aan contact op te nemen met de experts van Topgazon. Zij weten alles over een gezonde grasmat! Over gezond gesproken: hup, de tuin in! Want tuinieren is niet alleen goed voor je fysieke, maar ook mentale gezondheid. Of dat nu door de buitenlucht komt of door het idee dat je straks weer van een prachtig groen gazon kunt genieten.